Historie

De congregatie Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus is een internationale gemeenschap van religieuze vrouwen, die in verschillende continenten leven en werken.

In Nederland zijn de zusters bekend onder de naam Zusters Onder de Bogen. Zij ontlenen deze naam aan de bogen, die het Moederhuis verbinden met de Sint Servaasbasiliek.

 

De congregatie werd in 1837 in Maastricht gesticht door Elisabeth Gruyters. Zij werd daarin bijgestaan door Deken P.A. van Baer, die als parochiepriester was verbonden aan de Sint Servaasparochie te Maastricht. De afkorting ‘CB-zusters’ is een verwijzing naar de patroon van de congregatie, de Heilige Carolus Borromeus. De doelstellingen van de congregatie waren van meet af aan ziekenverpleging, zorg voor wezen en onderwijs.

Vanuit het Moederhuis in Maastricht is de congregatie werkzaam in Noorwegen, Tanzania, de Filipijnen, Timor Leste, België, USA, Vietnam, Kenia en Brazilië. Het Moederhuis in Maastricht functioneert daarbij als ‘thuishaven’ voor de wereldwijde congregatie.

 

 

De Bogenkapel is van grote betekenis voor de zusters. Het is het hart van het Moederhuis,  een centrale plaats van gebed. Gasten van het Bezinningscentrum zijn van harte welkom om deel te nemen aan de gebedsvieringen van de kloostergemeenschap.  Ook zo kan spiritualiteit worden gedeeld over de grenzen van de religieuze gemeenschap heen.

 

Meer informatie over de Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus – Zusters Onder de Bogen –  kunt u vinden op de website van de congregatie.